ad

събота, 23 март 2013 г.

Дървесина на Пауловния


Пауловния, дървото познато в далечна Азия, като Дървото на Живота, Изумруденото дърво и Адамовото дърво е прочудо със своята качествена дървесина.
Пауловния

Дървесината на Пауловния е една от най-кутираните на световния пазар към този момент. Използването и е в широк диапазон и се използва, както за играчки, музикални инструменти, мебели, така и в самолетостроенето, корабостроенето и изграждането на къщи. Дървесината на Дървото Чудо се характеризира със своята лекота, кояето варира от 204кг до 285кг на един кубичен метър.
- Пауловнията превъзхожда следните други дървета със своята дървесина:
         - Пауловния има материал близо 4 пъти по-лек от този на дъба
        - Дървесината на бора е 2 пъти по-тежка от тази на Пауловния
         - Дървесината на Пауловния е лесна за боядисване, защата светлия си цвят
·         -Задържането на влага е в ниски граници, около 11%

„Дървото на Живота“ има много здрава и стабилна дървесина, въпреки лекотата си. Също така съхне бъзо и е гладка, без наличието на дефекти.
Дървесината на Пауловния също има калоричност от порядъка на  17,95MJ/kg. Все по-често вече можете да видите градинките и парковете около вас да бъдат засадени с този вид дърво, заради своята естествена красота. В последните няколко години, вече това дърво се използва и в сферата на фармацевтиката. В някои крайща на България вече се създадоха цехове за преработка на суровината на Пауловния в биоетанол, брикети, пелети и дървесен чипс.
Дървесината на Пауловния превърната в готова мебел

0 коментара:

Публикуване на коментар