ad

неделя, 17 март 2013 г.

Грижи за Пауловния



Пауловния дърво
За пауловния може да се каже,че не е притенциозно дърво, но все пак и то се нуждае от своите грижи.

Независимо дали са засадени есента или пролетта, фиданките пауловния започват вегетативния си период от средата на април до началото на май. Естествено ключова роля играе температурата. Възможно е при по-ранно затопляне дръвчетата да пуснат филизчета преждевременно. При слани или застудяване след това, е възможно те да измръзнат. Пауловния преодолява измръзването като пуска нови леторасти. Този процес просто забавя развитието с около 15 дни, но не ги убива. 

2. След като са преминали през опасния период от измръзване, от последните или по-долни пъпки на всяко стъбълце избиват обикновено по два летораста. Оставете ги да порастнат до около десетина сантиметра и отчупете по-слабия. Така вие формирате бъдещото стебло на дървото. Процедурата е особено важна когато отглеждате пауловния за дървесина. Ако оставите леторастите пауловния се превръща в храст.

3. Следва най-крехкият и труден период за дръвчето. То все още е малко, а тревата избуява и ако не се отстрани ( обикновено на ръка) има опасност да подтисне развитието на пауловния или дори да я задуши. Срещу житни треви може да се борите и с хербициди, но срещу широколистни изисква отстраняване на ръка. Добре е да окопавате младите дръвчета в радиус от около 30-40 см.

4. През този период е и най големият риск от нападение на неприятели. В наши посеви наблюдавахме зелева нощенка и слабо нападение на белокрилка. Във всяка агроаптека ще ви дадат съвет как да се справите с тези неприятели. Борбата с тях не излиза скъпо. При нас се наложиха три пръскания в ранния етап на развитие на пауловния. Когато дръвчетата пораснаха над 1 м, започнаха да растат с по 5-10 см на ден и насекомите буквално не смогваха да им навредят. Болести през изминалата година по нашите пауловнии не се наблюдаваха.
5. Култучене или филизене е процес при който се кършат подалите се странични клонки. Това се прави с цел отглеждане на прав ствол без разклонения поне до осмия метър. Липсата на клони, гарантира качествена дървесина без чворове поне до там докъдето те се отстраняват. Трябва да се внимава да не се отчупват листата, докато са зелени, тъй като оставят ранички в ствола. Този процес може да се извърши до около 5 пъти в зависимост от вида на отглежданата пауловния.

Правилното спазване на тези няколко важни стъпки води до отглеждането на високи, изправени дървета, които наистина са гордост за отглеждащия ги стопанин. Очевидно е, че колкото повече усилия положите през първата година, толкова по-добри резултати ще постигнете в следващите години.

1 коментар: